Com la música afecta al nostre cervell

piano-801707_960_720La Música és una de les poques armes que tenen els terapeutes per fer front a l’avanç de l’Alzheimer. Tot i la devastació que provoca aquesta malatia al cervell, una gran part dels malalts conserven els seus records musicals fins i tot en les fases més tardanes. Un estudi de l’ONU  assenyala una possible causa d’aquest fenomen: la música la guardem en àrees cerebrals diferents de les de la resta dels records.

http://elpais.com/elpais/2015/06/23/ciencia/1435064927_042235.html

Un dels fundadors del Laboratori d’Investigació Cerebral, Música i So [cervell, música i so], al Canadà, El científic Robert Zatorre  va dir que: Una vegada que els sons impacten en l’oïda, es transmeten al tronc cerebral i d’aquí a l’escorça auditiva primària; aquests impulsos viatgen a xarxes distribuïdes del cervell importants per la percepció musical, també per al emmagatzematge de la música  escoltada.  La resposta cerebral  a un so està condicionada pel que abans ha escoltat , donat que el cervell té una base de dades de melodies emmagatzemada.

L’àrea de la salut es val de la música amb la finalitat de millorar, mantenir o intentar recuperar el funcionament cognitiu, físic, emocional i social i ajudar a alentir l’avanç de diferents condicions mèdiques.

La musicoteràpia, a través de la utilització clínica de la música, busca activar processos fisiològics i emocionals per a estimular funcions disminuïdes o deteriorades i reforçar els tractaments convencionals.

S’han observat importants resultats en pacients amb trastorns del moviment, dificultat en la parla, rehabilitació d’accidents cerebrovasculars, demències, trastorns neurològics i en nens amb capacitats especials, entre altres.

Les noves teràpies basades en la música poden afavorir la neuroplasticitat -noves Connexions i circuits, que compensen en part les deficiències a les regions danyades del cervell.

http://elpais.com/elpais/2015/08/31/ciencia/1441020979_017115.html

Anuncis

Els comentaris estan tancats.