L’esser humà coopera per evolucionar

L’evolució del esser humà durnat molts anys ha estat vista sota el prima de les teories Darwinistes, que ens van alliberar del dogmatisme de la fe.

La màxima de Darwin  suposa que hi ha una lluita dels individus entre si. tot i que  no ha de ser una confrontació directa, encara que de vegades ho sigui. Es proposa com  Una competència d’organismes de la mateixa o de diferents espècies per uns recursos limitats.

Però ara segons investigadors irlandesos i escocesos, l’evolució de l’esser humà es podria haver basat en la cooperarció en lloc de la competició per un motiu molt simple,  per sobreviure l’ésser humà va haver cooperar amb els seus semblants i, per tant, va haver de dotar d’un cervell prou gran com per navegar en la complexitat de les relacions socials. Al hora s’observa que un cervell més complexe està més predisposat a cooperar.

Per efectuar el seu estudi, publicat per la revista Proceedings of the British Royal Society, van realitzar un model informàtic que reproduïa el cervell humà, en el qual la xarxa de neurones era capaç d’evolucionar per respondre a una sèrie de desafiaments socials.

Podem imaginar  que el fet de viure en petites societats va fer que cooperar en fes adquirir habilitats comunicatives que vàren estimular el cervell, i aquest cervell ens va permtre fer més coses i guanyar noves habilitats socials fent-nos més competents en el medi.

Així que lluitar entre nosaltres és un llast per la nostra evolució, i s’ha donat quan petits grups han lluitat per petits interessos particulars. Els grans salts culturals i econòmics s’han produït quan els essers humnas han  sigut capaços de coordinar-se en grans societats molt complexes.

Però la mida actual del nostre cervell limita la mida de la comunitat amb la qual podem interactuar, aquella a la qual sentim que pertanyem, cosa que avui pot fer-nos trencar certes barreres gràcies a les noves tecnologies.

Implica l’aparició d’un nou ecosistema, amb unes noves regles i reptes a vencer. El món s’ens ha fet petit, i els conflictes a resoldre són més grans.

Ens cal entrar a una nova fase d’evolució, o pot ser ja ho estem fent?

Han aparegut noves tendencies dins la nostra societat per cooperar en la obtenció de millores en la nostra qualitat de vida.

Economia del bé comú.

El problema no és la naturalesa humana. Són les regles del joc legals. Ningú ens obliga a ser desconfiats, a ser egoistes, … Aquests comportaments són recompensats sistèmicament per les lleis. La proposta és canviar el marc legal de l’economia de manera que com més solidaris siguem, més cooperatius i més empàtics més èxit tindrem. Cal substituir competència per cooperació i ànim de lucre per contribució al bé comú. La motivació no patirà: El mètode més eficaç a l’hora de motivar les nostres decisions no és la competència sinó la cooperació.

Cooperatives de consum

Es basen en  uns valors que busquen recuperar els sabors i consumir responsablement tenint en compte aspectes socials i medioambientals.

Bancs del temps

Els Bancs del Temps són xarxes d’intercanvi de temps (hora per hora) entre persones que s’inscriuen al projecte amb l’objectiu de donar, rebre i compartir el seu temps amb d’altres persones, generalment del seu entorn més proper (veins i veïnes del barri on viuen o treballen).

Mapa de bancs del temps d’ Espanya

El hombre coopera para evolucionar

http://www.elespectador.com/print/337474

http://www.kpe1.net/soc2012/mas_inteligente.htm

http://www.blogseitb.com/cienciayhumanismo/tag/cooperacion-grupal/

El pinguino y el leviatan:

http://paulinoetxebeste.blogspot.com.es/

http://archivo.emotools.com/

Economia del bien común;

http://www.elperiodico.com/es/noticias/

http://www.youtube.com/watch?v=U4tL4eS–XM

http://www.youtube.com/watch?v=tMGCAUn41Ko

http://www.youtube.com/watch?v=Z6RKWdBrSSo

Singulars

http://www.youtube.com/watch?v=Az7k-dHsX8Q&list=ELMnHIaWsNuPg

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s