L’esperança de vida modifica les nostres actituds

L’augment de l’esperança de vida i el casal de jubilats.

Aquest segle hem viscut una revolució que ha canviat la nostra manera de viure i d’entendre la vida com mai abans havia passat en tant poc temps.

El paper de la gent gran a la nostra societat ha canviat diverses vegades i té a la societat a contrapeu.

Si fa més d’un segle una persona amb 35 ja estava al final de la seva vida, llavors eren les persones grans, els savis, les persones de les quals escoltar els consells i ser tingudes en compte.

Però en aquests últims 100 anys l’esperança de vida s’ha duplicat. I això suposa una revolució social i humana.

Esperança de vida en anys durant aquest segle.

ANYS HOMES DONES
1900 33,9 35,7
1930 48,4 51,6
1960 67,4 72,2
1991 72,2 80,3
2000 74,5 81,5

Durant la revolució industrial el paper de les persones era determinat per la seva capacitat de produïr,  i al deixar de treballar comencen a ser considerades improductives perden valor, i com que no són productives se les aparta i exclou de la societat.

Ara la cosa està canviant , una persona amb 65 anys , deixa de treballar, però continua essent útil, encara que no estigui gaire reconegut.

Tot i que avui en dia el paper dels avis és torna imprescindible en la cura dels sus nets, ja que gràcies a la seva tasca els pares poden conciliar la feina amb la vida familiar fent un suport imprescindible en la majoria dels casos.

Ara bé les persones grans amb 65 anys tenen una salut i una qualitat de vida inimaginable a aquesta edat fa només 50 anys. Així doncs les espectatives de vida a aquesta edat són noves per a nosaltres com a essers humans. I hem d’explorar aquestes noves oportunitats que no vàren tenir els nostres avis. No podem fer el mateix que ells, per que ells no van tenir tant de temps. Avui en dia quan un es jubila (segons les estadístiques) li queden mínim 15 anys per aprofitar la vida. Anys que no podem desaprofitar.

Que podem fer ara amb 65 anys: viatjar, aprendre, fer allò que vàrem voler fer i fins ara no hem pogut. Però hi ha una cosa molt important, donada la nova longevitat que ens espera, es tracta del manteniment de la nostra salut a fi de poder aprofitar aquest nou temps del que disposem. Ens cal descobrir que amb aquests nous anys de regal hem de fer alguna cosa útil per a nosaltres, i no només viure’ls com aquell qui espera l’arribada de l’autobús. Ja que els tenim a la nostra disposició podem aprofitar-los per explorar les nostres inquietuds o buscar coses que ens facin sentir millor.

Mai fins ara haviem tingut la possibiliat de viure tants anys, però ara ens amenaça el deteriorament físic i mental, moltes malaties destrueixen les oportunitats que ens presenta l’allargament de la vida. Per això cal que revisem els nostres hàbits per cuidar-nos més, com mai ho haviem fet fins el moment, per què amb qualitat de vida podrem fer moltes més coses, ens sentirem millor i viurem millor.

Per això cal fer una gimnàstica que mantigui la nostra movilitat en les articulacions, que mantingui flexibilitat en els nostres tendons , i que ens desbloquegi de les tensions musculars que hem acumulat en una vida tant llarga. per això fem activitats de Qi Gong

D’un altre banda ens cal una gimnàstica cognitiva, a fi de mantenir el nostre cervell en bon estat, mantenir despertes les seves capacitats, la seva memòria, atenció, concentració, tot prevenint la seva degeneració. Per això és bo estar aprenent sempre i realitzant alguna activitat que ens ompli o satisfagui. Estudiar alguna assignatura a l’universitat, apuntar-se a alguna activitat en el casal, llegir llibres, tenir alguna afició…

I no oblidem la salut emocional. Les emocions són un punt dèbil el esser humà, no hem après a gestionar els conflictes, les tensions quotidianes, no hi ha una cultura de saber desfer-nos de les emocions negatives i aquestes s’acumulen, és per això que és bo buscar algun mitja pel qual poder sentir-nos millor assisitint a activitats que ens facin estar de més bon humor i ens ajudin a oblidar-nos de les preocupacions. Mai una persona havia viscut tants any ni havia acumulat tantes experiències emocionals, per això també ens cal posar-hi atenció a fi que poguem gestionar les emocions de tota una vida.

Però seria millor  encara poder fer alguna activitat que treballi directament amb les emocions. Aixòno vol dir que tot hom tingui que anar al psicòleg, sinó que activitats com el ioga, la meditació, el tai chi, tallers de risoteràpia, o exercicis de gimnàtica emocional , ens poden ajudar a eliminar les emocions negatives.

En aquest blog podeu llegir més articles de Gimnàstica emocional.

S’ acaba la vida? No, comença  una nova etapa de la vida.  La recollida dels fruits d’una llarga vida, és l’època de la vida que toca estar per nosaltres mateixos, cuidar-nos per obtenir la qualitat de vida per la que s’ha estat lluitant en la juventut.

Si no fem res ens perdem l’oportunitat que gaudir amb plenitud els anys daurats de la nostra vida. Daurats per que són un regal del que no vàren gaudir els nostres avantpassats que vàren treballar tota la vida.

Per això en aquesta edat podem administrar el nostre temps dedicant-nos a el cultiu de les nostres inquietuds i a tenir cura de la nostra salut i qualitat de vida, mimant el nostre cos, les nostres relacions, i el nostre cap, a fi de mantenir-nos sans el màxim de temps.

Per aquest motiu al casal de Jubilats de Vilanova oferim un seguit d’activitats pensades per mantenir i millorar la qualitat integral de la vida de les persones.

Horari  del casal de Jubilats:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s