El laberint com a viatge iniciàtic

Que és un laberint?

Els laberints dels que parlem són camins circulars concèntrics en espiral que et porten cap a un centre tot girant de dreta a esquerra i vicevarsa.

Aquests els trobem representats en diverses cultures de l’edat de ferro, a grècia la moneda minoica , Italia , i a galicia entre d’altres, més endavant els trobem en edificis romans i esglesies a Finlandia i Noruega.

EL concepte de laberint arriba a la seva màxima expresió en algunes catedrals franceses com la de Charteusse.

El laberint va acompanyat sempre d’un mite antic el significat del qual s’ha mig perdut en la nit del temps.

Està associat en el despertar de la primavera, la fi del recorregut dels astres per sota de l’horitzó (El món dels somnis, el inframón, viatges a l’infern). Al hora que està relacionat amb el viatge de l’heròi que viatja al centre del món on s’enfronta a una bèstia per rescatar a una doncella (El fil d’Ariadna).

El laberint a Chartreusse agafa un significat cristià i representa el peregrinatge al sant sepulcre, on Crist va vencer la foscor de la mort.

Trobem representacions de Laberints a Espanya a petroglifos (pedres gravades) de l’edat de ferro a Galicia i Astorga. En trobem de més moderns en esglesies romàniques (sant Pedro de..)

Un laberint és un fractal de peregrinatge. Eś un camí simbòlic amb el poder transformador d’un viatge inicatic.

Que és un fractal?

Una figura que esta composada per petites figures iguals que la figura gran que composen és un fractal, donat que cada part és igual que el tot. Així els nervis d’una fulla són un factal del seu arbre, una rama és un fractal del arbre, per que la seva forma es una versió petita de l’arbre complert. Un laberint té el mateix poder respecte un peregrinatge de molts dies i kilometres, funciona igual però en un espai i temps més reduïts.

Que és un peregrinatge espiritual?

Hi ha en la tradició cristiana tres models de peregrinatge espiritual:

La visita a un lloc sagrat llunyà: Jerusalem, Santiago de Compostela…

La romeria, excursió a un lloc sagrat relativament proper.

La professó: circuït curt que emula un camí espiritual.

Hi han professons en la liturgia cristina que representen moments del camí de Crist.

El laberint és un fractal (representació mínima) d’un camí iniciatic. Pot representar el peregrinatge al sant sepulcre a Jerusalem, o pot representar el cicle de l’any, o de la vida.

Per que funciona el peregrinatge com a procès de sanació emocional?

Per que caminar un camí en el que hi ha uns punts en els que es fan unes representacions simbòliques ens afecta?

Quan nosaltres caminem, tot el nostre esser es mou. Es mou el cos físic, es mou l’emocional, es mou el mental…

L’esforç de pujar una muntanya ens fa lluitar contra les pors psicològiques de no poder, por a fracassar…etc, i arribar al cim ens dona la doble satisfacció, la victòria fisica del nostre cos sobre la muntanya, i l’emocional d’haver vençut les nostres pors.

Quan fem una professó la nostra ment activa la sintonització emocional amb els moments o parades simbòliques, en les que un s’impregna de l’emotivitat corresponent. És un efecte catàrtic sobre les nostres emocions.

Així una professó amb els seus passos és també un camí unívoc que ens porta a un centre litúrgic de trascendencia individual i col.lectiva en un procès de deixar enrrere les limitacions i accedir a un nou estat de consciència més pur.

El laberint com a camí físic ens porta al nostre interior en un camí que ens fa alternar dreta i esquerra per estimular els nostres hemisferis cerebrals activant el procès de peregrinatge com a camí iniciàtic de descoberta d’un mateix i victòria sobre el minotaure, representació del monstre de les nostres pors i limitacions.

Podem fer un laberint que funcioni per nosaltres?

Existeixen llocs en el nostre pais, persones que han costruït el seu propi laberint a casa seva, a una finca particular, en una casa de turisme rural…

Però pots dissenyar el teu laberint sobre l’entorn físic que tens al teu voltant.

Has de coneixer l’entorn i fer un camí concèntric d’anells circulars.

Has de saber que és un camí personal que et portarà al teu interior.

Has de donar-te temps per recorrer-lo.

Has de donar-te permís per deixar que les emocions es manifestin i puguin esser sanades.

Parteix d’un dibuix, i superposa els cercles del laberint sobre els camins del plànol.

O en el terra de una finca dibuixa les línies que delimitaràn el camí.

Posa’t dvant de l’entrada del camí dissenyat i deixa que a la teva ment apareguin lles qüestions a resoldre. Inicia el camí demanant ajut per la seva ressolució, no penssis durant el camí, deixa’t endur per les sensacions del laberint. Quan arribis al centre asseu-te i estigues uns minuts en silenci esperant que les sensacions del recorregut s’acomodin en el teu interior.

Fes unes respiracions profundes per guardar en el teu interior l’experiència del teu fractal de camí iniciàtic ( Laberint).

Pots dibuixar un laberint en un paper i recorrer-lo amb el dit, la seva experiencia és el recorregut menor amb el mateix potencial.

Quin dibuix o quin recorregut pots fer servir per fer el teu laberint?

En aquest article hi ha divversos model petits de laberint, són els més populars i coneguts, per tant els que més han sigut treballats i per tant els que més facilment pots fer servir.

Pinta’l en un paper , dibuixa’l a la sorra a terra i camina dins seu,. Pots triar la manera que et sentis millor per fer-lo.

És important que el moment que trobis sigui un moment teu en el que ningú et molesti i que el lloc on facis el recorrregut no hi hagi res ni ningú que et pugui interrompre. Es tracta d’un treball d’interiorització. La teva inenció al iniciar el recorrregut determinarà part de la teva experiència al caminar.

Un possible laberint

Fer una ruta concèntrica al voltant del poble fins que arrivem al seu centre pot ser a més d’un exercici físic un peregrinatge interior a través del qual deixem que les nostre passes ens vagin alliberant del llast del passat i que en arribar al centre obtinguem la victòria sobre les nostre limitacions.

Passejar i fer un laberint pot ser un joc, un divertiment, una manera de revisitar els edificis del nostre poble, recordar, i gaudir del present a cada moment.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s